Hasznos információk Máltáról

 | Hasznos információk Máltáról: Oldaltérkép | Angol nyelvtanfolyam | Nyelviskola Máltán

Egyéb országok: .

Free Premuim Templates by BIGTheme

Hasznos információk

Utazás

Vízum

Magyar állampolgároknak magáncélú tartózkodásra nem kell vízumot váltaniuk. Munkavállaláshoz engedély és megfelelő vízum szükséges. Az illegális munkavállalás — más európai országoktól eltérően — itt nem csak adminisztratív vétség, hanem bűncselekmény. A munkavállalási engedélyeket a beutazás előtt kell beszerezni. Az országban magyar nagykövetség nincs. A magyarok diplomáciai képviseletét a római nagykövetség látja el. Máltán ugyanakkor tiszteletbeli magyar főkonzulátus működik.

Repülőtér

Malta International Airport két falu között található, amelyek Luqa és Gudja, 10 km-re Vallettától.  Repülési adatokkal kapcsolatban felkereshető: www.maltairport.com
E-mail cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Légitársaság: Air Malta - Malta's National Airline: www.airmalta.com
E-mail cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Budapestről és Bécsből közvetlen járatot üzemeltet.

Egészség, biztonság

Az egészségügyi ellátás elérhető az állami és magánkórházakban, az ellátás minősége kitűnő. Azonban tanácsolt a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket utazás előtt megtenni, ezekről előre érdeklődni, ehhez javasolt orvossal konzultálni.

Gyógyszertárak

A sziget minden pontján megtalálhatók, a normális bolti nyitvatartásokkal megegyező időpontokban. Vasárnap 9-12:30 között tartanak nyitva Máltán és 7:30-11:00 Gozón.

Úszás

A máltai tengeri víz alapvetően tiszta és biztonságos, ár-apály nem jellemző. Ezzel kapcsolatos javaslat: bárhol lehet fürdeni, de javasolt ott, ahol a máltaiak is fürdenek.

Napozás

Málta elhelyezkedésének és éghajlatának köszönhetően óvintézkedések szükségesek, hogy a Nap káros hatásait elkerüljük. Télen is javasolt a bőrünknek megfelelő naptejjel bekenni magunkat, legfőképpen hosszú séták és vízi sportok alkalmával. Napozó sapka erősen javasolt a gyermekek számára, legfőképpen a csecsemőknek. Ha napozunk, érdemes a sugárzás legerősebb óráit elkerülni, így 11 és 3 között kerüljük a közvetlen napozást.

Közbiztonság

Máltán a közbiztonság kiemelkedően jó, lopások csak elvétve fordulnak elő. Vidéken szokás, hogy nem zárják be a leparkolt autókat, vagy benne hagyják a kulcsot. Ugyanakkor a Máltán raboskodó külföldiek nagy része drog csempészésért vagy birtoklásért került börtönbe, ezt a máltaiak nagyon szigorúan büntetik.

Közlekedés

A tömegközlekedés ésszerűen árakon és jól működik. A fő buszpályaudvar Vallettában van, a Város Kapun kívül. A buszok fehérek és narancssárgák, elöl található a számuk. A buszok innen a sziget gyakorlatilag minden szegletébe közlekednek.  Átlagos menetidő 20 perc, de maximum 50 perces úttal minden elérhető, összeköttetésben a kompokkal. Gozón a buszok a Main Gate Street-ről, Victoriából közlekednek. Ezek szürkék, piros csíkkal és számmal.

Éghajlat

A máltai éghajlat tipikusan mediterrán, amelyet erősen befolyásol a tenger jelenléte. Alapvetően meleg és napos, téli időszakban átlagosan 6, nyáriban átlagosan 12 órán át süt a nap. A telek enyhék, időszakonként hűvös. A nyarak melegek, szárazak és naposak. Fürdésre alkalmas a tenger kora tavasztól egészen októberig.

Máltai ételek

Az ételek nagyon falusiasak és fűszeresek. Tekintve, hogy Szicíliától mindössze 93 km-re található, és Észak-Afrikához is közel fekszik, a konyhaművészetet óhatatlanul nagyban befolyásolják. Tipikusan mediterrán színezetű és ízesítésű ételek, amelyek a helyi összetevőkön alapulnak. Oliva, fokhagyma, paradicsom, zeller, kapribogyó a legjellemzőbb és helyi élelmiszerek. A nyúl és halételek népszerűek, levesként, tészta ételként, sütve szolgálják fel, vagy akár pörköltkényt és sütve főételként. A húsokat főleg frissen sült máltai kenyérrel kínálják, amelyek a helyi borok zamatával a legfinomabbak.

Valuta és költőpénz

Málta kis sziget és a helyi busz járatok minden helyre közlekednek. A busz utak árai kb. 0.6 -1. 2 € között mozognak. A Gozóra közlekedő komp ára kb. 4.7 € oda-vissza. Az üdítő italok ára kb. 0.8 €, étteremben 1-2 €, egy Cappuccino kb. 1.5 €. Egy McDonald’s menü ára kb. 7-8 €, valamint a kávézói szendvics kb. 1.4 €. Az éttermek árai nagyon változóak, kb. 5-8 € egy saláta, 6-20 € egy főétel, 3-6 € egy sütemény és 4-5 € egy fagylalt. Ezek alapján a javasolt költőpénz heti szinten 100 -200 €, választott ellátástól függően.

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.