Általános információ Máltáról

 | Máltáról általában: Oldaltérkép | Angol nyelvtanfolyam | Nyelviskola Máltán

Egyéb országok: .

Free Premuim Templates by BIGTheme

Málta általános bemutatása

Málta szigetország Dél-Európában. A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. Málta az Európai Unió (EU) tagállama, a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport, Szicíliától 93 kilométerre, délre. Területe 316 km². Csak a három legnagyobb sziget, Malta, Gozo és Comino lakott. Kisebb szigetei Cominotto, Szent Pál-sziget, Manoel-sziget és a Generális-szikla. Legmagasabb pontja a Malta-szigeti Ta'Dmejrek, magassága 253 méter. Híressé a máltai lovagrend tette, számos középkori templom és város teszi igazán középkori hangulatúvá. Mindez csodálatosan ötvöződik a modern üdülőhelyek minden pozitívumával: mediterrán hangulat, napsütés, kék tenger, barátságos lakosság, biztonság.

Általános adatok

Népesség: kb. 413 609 fő
Népsűrűség: 1309 fő/km²
Repülőterek száma: 1 – LuqaLegfontosabb kikötő: Grand Harbour, Valetta
Hivatalos nyelv: máltai (egy, a sémi nyelvcsaládba tartozó nyelv) és az angol, de olaszul, franciául, néhol arabul is beszélnek
Népek: a népesség az arabok, a britek, az olaszok és a föníciaiak leszármazottaiból áll. A szigeten élő külföldiek nagy része brit. A muszlim közösség létszáma kb. 2 250 fő.
Vallások: a római katolikus vallás az ország (törvény szerinti) államvallása, 97% körüli hívővel, a vallásszabadság biztosított. Egyéb fontosabb vallások: anglikán, muzulmán.

Látnivalók

A máltai lakosság nagy része Valletta környékén él, a környező városok összenőttek. Legfontosabb városok: St. Julians, Pembroke, Paceville, Sliema, Gzira.

Legfontosabb látnivalók a szigeten: Vallettában: Városkapu és városfal, Felső Barakka kertek, Szent-Jakab erőd, Triq ir-Republika sétálóutca, Régészeti Múzeum, Katedrális, buszpályaudvar, Nagy kikötő. Sliema tengerparti sétánya, St. Julians, Marsaxlokk halászfalu, Mosta temploma, Blue Grotto, Mdina városa, Homokos partok (Golden Bay, Paradise Bay, Mellieha Bay).

Látnivalók a környéken: Gozo szigete (Victoria, Ggantija templom, Citadella, őskori templomok a sziget déli részén, Azúr Ablak, Marsalforn, Comino szigete és Kék lagúna, valamint Szicília szigete.

Ünnepek

Állandó ünnepek
Január 1. - Újév
Február 10. Szent Pál hajótörése
Március 19. Szent József
Március 31. Szabadság napja (brit csapatok kivonása 1979-ben)
Május 1. Munka napja
Június 7. Sette Giugno (Nemzeti Ünnep)
Június 29. Szent Péter és Szent Pál (L-Imnarja)
Augusztus 15. Mária mennybemenetele (S. Marija)
Szeptember 8. Our Lady of Victories (A győzelem napja)
Szeptember 21. Függetlenség napja
December 8. Mária fogantatása
December 13. A Köztársaság napja
December 25. Karácsony

Változó dátumú ünnepek
Húsvét

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében.